Kom igång med sportsbetting

Att betta blir allt mer populärt. Vissa bettar med klassiska 1×2-system, andra bettar med mer avancerade system. Om du själv är ny på betting ska du hänga med i vår guide. Det kan inledningsvis nämligen verka en smula krångligt att betta. Hur funkar egentligen odds? Och vilken är den bästa spelstrategin? Bara lugn! I vår guide får du svaren på alla dessa frågor (och mer därtill). Följ våra tips för att få bästa tänkbara förutsättningar för en perfekt bettingupplevelse – oavsett om det gäller spel på fotboll, trav, ishockey eller något helt annat som gäller för dig. Att betta har nog faktisk aldrig varit så kul som det är just nu. Oavsett om du spelar på mobilen, datorn eller surfplatta så har du tillgång till massor av betting spelmöjligheter.  Dessutom kan du som spelare lägga vantarna på bonusar i form av både free bets och cash backs – eller varför inte en välkomstbonus?

Fotboll är populärt – men valen är fler

Fotboll på ett grönt fält

Just nu växer spelmarknaden väldigt snabbt. Därför finns det ett brett utbud av sporter att spela på i dag. Det är helt klart fotboll som lockar allra flest bettare.Ligor som La Liga, Bundesliga, Premier Leauge lockar mängder av bettare – och här på hemmaplan är Allsvenskan självfallet en storfavorit. Faktum är att du i dag kan spela på fotbollsmatcher från världens alla hörn. Kanske är den australienska ligan något som lockar dig? Eller varför inte spela på danska ligan?  Näst efter fotboll, om vi snackar popularitet, kommer ishockey.  Med tanke på hur populärt hockey är här uppe i Norden är det kanske inte så underligt, missa inte chansen att betta på vinnaren i SHL! Trav är också väldigt populärt bland oss svenska spelare, och visst hör trav på Solvalla till en riktig svensk spelklassiker. Men vilka andra sport kan man betta på? Svaret är: de flesta. Handboll, basket, badminton, skidåkning, boxning, tennis, baseboll, golf…Ja, listan kan göras lång! Dessutom har allt fler spelbolag även plockat in e-sport i utbudet vilket så klart är väldigt kul.Underhållning och politik – betta på annat än sportDet är ofta sport som står i fokus i bettingsammanhang, men visst finns det flera andra spelformer. En av de mest populära kategorierna är underhållning. Vad sägs till exempel om att spela på vinnaren i Melodifestivalen eller Eurovision? Du kan även betta på vinnaren i olika dokusåpor eller Oscarsvinnaren i kategorin “Årets bästa film”. Det är faktiskt även möjligt att betta på politik. Vågar du betta på vem som vinner nästkommande amerikanska presidentval? Som sagt finns det mycket kul att upptäcka i bettingvärlden, även utanför sportens arenor.

Odds – En introduktion för nybörjaren

Oddset är nog det som till en början kan väcka flest frågor. Hur funkar det, och vad är egentligen hög- och lågoddsare? Om man vill börja betta är det a och o att man har grundläggande förståelse för hur spelodds fungerar. Att betta handlar om att försöka förutspå ett resultat: vilket lag tror du kommer plocka hem vinsten i Premier Leauge? Tror du att Donald Trump kommer vinna nästa val? Om oddsen är högt anses sannolikheten för resultatet för ett visst utfall som lågt. Om det istället handlar om ett lågt odds så då betyder det att sannolikheten är större. Ett exempel gör det här med estimeringar och odds lite tydligare: om oddset ligger på 1/10 så är sannolikheten uppfattas som relativt låg. Om du bettat skulle du alltså fått 10 gånger pengarna vinst. Hade du satsat 10 kr så skulle utbetalning alltså bli 100 kr – en riktigt bra utdelning alltså! Odds är med andra ord ett mått som även talar om mycket pengar som kommer att betalas ut till bettare. Principen är enkel. om du är beredd att ta en större risk kan du även vinna mer.Termer som är viktiga inom bettingNågot annan som kan ställa till bekymmer är alla olika bettingtermer. För att ge dig lite hjälp på vägen har vi satt samman en lista med viktiga termer.

 • Insatstyper
 • Det finns alltid många olika insatstyper, vilket kan beskrivas som ett typ av satsningsalternativ. Absolut vanligast är att så 1×2., vilket alltså att du tippar på vilket lag som vinner alternativt ett oavgjort resultat.
 • Bookmakers
 • Odds bestäms alltid av så kallade bookmakers. Dessa bookmakers är ofta experter inom ett visst spelområde, de kan till exempel ha expertis inom en viss liga. En bookmaker gör alltså en uträkning av oddset vilket alltid baseras på ett så kallat styrketal.
 • Moneyline
 • Moneyline är en bettingform som är vanligt i USA. När det gäller moneyline är det inte möjligt att betta på ett oavgjort resultat. 
 • Live betting / live spel
 • Flertalet av alla spelbolag ger dig även möjlighet till live betting. Det här är en spelform som bygger på ett live odds. Dessa förändras alltså utifrån händelserna i matchen eller spelet.  
 • Singelspel
 • Singelspel är ett annat viktigt begrepp. Det innebär att du enbart placerar ett spel på varje kupong. 
 • DubbelI
 • Det som kallas för dubbel så har du alltid två olika val. Oddsen för respektive val multipliceras då oddset tas fram för dubbelspelet.
 • Handikapp
 • Handikapp är en annan term som återkommer i spelsammanhang. Det innebär att ett av de tävlande lagen kommer att starta med en fördel/nackdel gentemot det andra laget.
 • Live stream
 • Många bettingbolag välje att visa matcherna direkt via webben. Följ resultatet via deras live stream!
 • Scorecast
 • Kan du förutspå vilken spelare som gör matchens första mål? Scorecast är en term som innebär att man spelar på den första målskytten.• VinstmarginalAtt betta på en vinstmarginal innebär spel på hur många anta mål som hemmalaget respektive bortalaget vinner med.
 • Void
 • Om ett spel ogiltigförklaras så kallas det för en “void” vilket din insats återbetalas.
 • Timecast
 • När det gäller timecast så är utmaningen att försöka förutspå matchen första målskytt plus vilken tid som målet görs.
 • Halv-tid och fulltid
 • Du har även möjlighet att spela resultatet i både full- och halvtid.

  Betta snabbt och enkelt direkt på mobilen

  Många bettare väljer betting direkt i mobilen. Många av oss är ju ofta på språng och då är då så klart väldigt bra att kunna ha möjlighet att betta och söka bra odds direkt i telefonen. Bettingbolagen har självfallet anpassat sitt innehåll till mobila plattformar och det finns mängder av olika spelformer tillgängliga i det mobila formatet. Det finns även många många spelbolag som erbjuder sina spelare särskilda appar som bland annat erbjuder live stream för att kunna optimera bettande i mobilen. Fördelarna med att betta direkt på mobilen är så klart många. Att ha möjligheten att betta oavsett var man än befinner sig är så klart oerhört bra.

  Några råd på vägen för dig som är nybörjare på betting

  När du har lärt dig grunderna i betting och odds så är du redo att börja göra dina första insatser.  Bettting är garanterat väldigt spännande och vi rundar av med några avslutande råd på vägen.

  Använd oddset till din fördel

  All form av spel bygger ju på odds, så därför är det väldigt viktigt att man förstår hur dessa funkar. Dessa visar ju det mest troliga utfallet, men även hur hög en potentiell vinst kan blir, Alla proffsiga nätspelare vet exakt hur man ska använda sig av den informationen på bästa sätt. I början kan det verka svårt men du kommer snart att få koll på oddsens upplägg.  Satsa på favoritsportenÄr det basket, handboll eller cykling som gäller för dig? Eller kanske MMA eller boxning? I dag erbjuds vi många alternativ på spelmarknaden. Som nybörjare inom betting är vårt råd att du börjar med en sport som du gillar och kan mycket om. är du är ett hockeyfans: varför inte börja med att betta på resultatet i Elitserien? När du spelat ett tag kan du börja med andra bettingalternativ, men vi vill råda att aldrig ha för bråttom då det gäller spel – det är nämligen något som ökar risken att man tar allt för stora risker. Om vi tar fotboll som exempel kan du, när du känner dig redo, även spela på antal mål, hörnor, frisparkar i matchen, antal utdelade röda respektive gula kort. Det är så klart en helt annan form av utmaning! Bettingbolaget för dig – jämför och välj med omsorg Något annat som är väldigt viktigt är att man trivs med bettingbolaget. Tänk på att välja ett spelbolag som kan erbjuda dig konkurrenskraftiga odds och bra villkor. Som nätspelare har du många fördelar, du kan till exempel enkelt jämföra olika sidor med varandra för att hitta bästa tänkbara upplägg för dig. Vi vill därför råda dig att registrera dig på flera olika bettingsidor då det ofta finns stora skillnader då det gäller till exempel oddsnivåer. Därför är det bra att kunna jämföra de olika sidorna med varandra. Ett tips även att kolla in vilka välkomstbonusar som erbjuds att de ger dig chansen att testa flera olika sidor.

  Missa inte chansen att plocka en bonus

  När man spelare på casino är det vanligt att man har möjlighet att få en bonus. Frågan är då om det finns liknande möjligheter då det gäller betting? Visst är det så! Konkurrensen på dagens spelmarknad är väldigt tuff, För att locka nya spelare försöker därför spelbolagen att locka med olika former av bonusar. Ett faktum som du som bettar självfallet kan dra stor nytta av. När du registrerar dig som ny spelare hos ett spelbolag kan du till exempel få en insättningsbonus (den här bonustypen brukar även kallas för välkomstbonus). Dessutom är det vanligt att du får free bets, vilket alltså ger dig möjlighet att betta helt gratis, Andra bettingbonusar är så kallade riskfria spel och reload-bonusar. Dessutom är det vanligt med cash backs. Det här är bonus som ger dig en del av en eventuell förlust tillbaka.SammanfattningSom nybörjare på betting kan det hända att an har en hel del frågor. Som vi har sett här så krävs en viss grundläggande förståelse för hur insatstyper och odds fungerar innan man är redo att börja att spela. Den goda nyheten är att det är relativt enkelt att lära sig grunderna. När grundkunskaperna finns har du en värld av spelmöjligheter framför dig. Vi råder dig att börja försiktigt och öka dina insatser när du blir en mer van bettare. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *