Stor guide för dig som vill komma igång med sportsbetting

Nyfiken på det här med betting? Att betta på sport blir allt mer populärt. Vissa spelare bettar i samband med de stora mästerskapen, som till exempel fotbolls-VM. Andra går ”all in ”och sätter in sig i de mindre ligorna eller satsar på mer ovanliga spel. Men om man är grön på det här med betting kan det tyckas krångligt att betta. För hur funkar egentligen odds? Och hur lägger man upp en spelstrategi? Svaren på dessa, om mycket mer därtill, för du i vår stora bettingguide. Denna ger dig bästa möjliga förutsättningar att få en fullfjädrad spelupplevelse – oavsett om det betting på fotboll, trav, ishockey som gäller för dig- eller något helt annat.

Hur fungerar odds?

Det som avgör om man går med vinst eller ej, ja det är oddset. Därför är det viktigt att man har en grundläggande förståelse för hut odds fungerar. När du bettar försöker du att förutspå resultatet: kommer Ajax vinna nästa match? Vilken häst vinner nästa lopp? Hur väl kommer ditt favoritlag att prestera i nästa match?

Om oddsen för ett visst resultat, eller utfall som man också brukar säga, är högt så anses sannolikheten för att det ska inträffa alltså som låg. Ser du istället ett lågt odds, ja då betyder det att sannolikheten helt enkelt är större. Vad som är viktigt att komma ihåg är att odds handlar om estimeringar.

Fyra saker att tänka på innan man börjar att betta.

Det är faktiskt enkelt att komma igång med betting, men vi har satt samman en liten lista på saker som är viktiga att ha koll på innan man börjar att betta. Om du följer dessa kommer då enkelt igång.

 • Steg 1: Ta en titt på insatstyperna
  Det första som vi skulle vilja råda dig till är att lära dig mer om de olika insatstyper som erbjuds. Det finns nämligen rad olika satsningsalternativ. Vissa är väldigt enkla i sitt upplägg, andra bygger på ett mer komplext system. Nybörjare? Då rekommenderar vi att du börjar med de enklare systemen.
 • Steg 2: Lär dig mer om hur odds fungerar.
  Du är redan på god väg till en bli en riktig bettare, den här punkten har vi ju nämligen redan kollat närmare på. All form av betting bygger ju på odds, och det är verkligen a och o, att man har koll på hur det funkar. Genom att kolla närmare på odds får du en viktig indikation vilket så det mest troliga utfallet. Alla framgångsrika bettare har en 100 % kol på hur odds skapas och hur man kan använda dess till sin fördel. So sagt: i början kan det verka lite krångligt med efter att du gjort dina första satsningar så kommer du förstå hur de fungerar.
 • Steg 3: Vilken sport vill du spela på?
  Basket, handboll, simning eller alpint? MMA eller cykling? Bettare har väldigt många alternativ i dag. Om man är nybörjare på betting kan det dock vara en god idé att börja en sport som man kan mycket om. Fotbollsfantast? Börja då med att betta på matcherna i Allsvenskan. Med tiden kan du hitta nya spännande bettingalternativ, men ha inte för bråttom. Om man skyndar för mycket finns risken att man tar allt för stora risker.
 • Steg 4: Välj spelbolag med omsorg
  Avgörande för att kunna tjäna pengar på betting är förstås även att man väljer ett bra bettingbolag med konkurrenskraftiga och schyssta odds. Om du spelar online kan du enkelt jämföra olika spelbolag och på så sätt välja bästa tänkbara upplägg. Det finns ju faktiskt tusentals casinon och bettingbolag i dag – så ta chansen att välja ett som passar bra för just dig.

Vilka marknader kan man betta på?

I dag finns det många marknader at spela på. Absolut vanligast är att så 1×2. Det betyder att du bettar på en vinnare alternativt ett oavgjort resultat. Det finns en annan spelform som kallas för monyeline. Det betyder att du istället spelar på ett så kallat tvåvägsspel, och alternativet X (oavgjort) är alltså inte tillgängligt. Moneyline är en spelform som är vanligt i USA. Singelspel är också ett ord som man bör lägga på minnet. Det betyder att du enbart placerar ett spel på varje kupong. Därtill finns många andra marknader som passar perfekt när man börjar bli varm i kläderna och vill göra en mer avancerad satsning. Du kan till exempel betta på antal mål, hörnor, frisparkar i matchen, antal utdelade röda respektive gula kort. En annan term som återkommer i bettingsammanhang är så kallat handikapp. Det här är en spelform som innebär att av lagen kommer att starta med en fördel/nackdel. Handikapp kan därför användas för att öka spelvärdet om favoritlaget har låga odds.

Taktik och vinnartips: Spela på flera sportsbetting-sidor

Det finns så klart många olika former av tips på hur man ska vinna stort som bettare. Ett vinnande tips som vi gärna vill dela med oss av är följande: registrera dig på flera olika bettingsidor. Det kan finnas stora skillnader då det gäller odds och då är bra att kunna jämföra dem med varandra.

Betting24.nu vi använder oss av cookies för att förbättre användarupplevelsen. Läs mer här.